Yükseklik artıkça değişen hava sıcaklığı

Yüksek rakım
Yüksek rakım

Doğada yapacağınız her nevi faaliyet ve aktivitede özellikle de kamp, av vb. uzun süreli konaklamalarda bulunduğunuz rakım yani yükseklikten daha yükseklere seyahat edecekseniz bilmeniz gereken en önemli şey ısının artan yükseklik ile birlikte ters orantılı olarak düşeceğidir.

Yani ısı siz yükseklere çıktıkça düşer. Bu durum bulunduğunuz enleme, coğrafi koşullara, mevsime ve bulunduğunuz yerin iklim koşullarına göre değişmekle birlikte ülkemiz için ortalama her 100-150mt yükseklikte 1-1,5 °C derece ısı düşer olarak kabul edilmektedir.

Örnek vermek gerekirse, Sakarya ili sınırları içerisinde yer alan Sapanca Gölü kıyısında 30mt deniz seviyesi yükseklikte yer alan kampınızı çok yakın olan Doğançay Şelalesini gezip gördükten sonra Karagöl yaylasına taşımak istediğinizi varsayalım.

Bu durumda Sapanca gölü kıyısında 30mt olan deniz seviyesinden önce 450mt yükseklikteki Geyve ilçesi Maksudiye Köyüne bağlı Doğançay Şelalesine hareket edeceksiniz. Sapanca’da gündüz beklenen en yüksek sıcaklığın 30 °C olduğu düşünüldüğünde Doğançay Şelalesine vardığınızda ısı değişen yaklaşık 400mt’lik fark nedeniyle en az 24 °C ile en fazla 27 °C derece aralığında olacaktır.

Bu noktada bir iki fotoğraf çekip yine Sakarya ili Taraklı ilçesi Mahdumlar Köyü yakınında yer alan 1140 mt rakımda yer alan Karagöl Yaylasına vardığınızda değişen 1100 mt yükseklik nedeniyle ısı en az 14 °C ile en fazla 20 °C derece aralığında olacaktır.

Gündüz gözü ile herşeyin normal göründüğü bu senaryoda gece kamp yapacağınız düşünüldüğünde Sapanca’da 20 °C ‘e düşen gece sıcaklıkları sizi Karagöl Yaylasında 4 °C ‘a düşmekle tehdit eder bir hal almaktadır.

İşte tam da bu sebeple yapacağınız aktivite’ye göre yanınızda yer alacak donanım, araç, kıyafet ve acil durum ekipmanlarının kalacağınız yere uygun olması çok elzemdir. Hele hele çadır, mat ve uyku tulumu ile üzerindeki kıyafetlerin bu duruma uygunluğu çok ama çok daha önem arz eder. Çünkü aksi istenmeyen durumlar ile sonuçlanabilir.

İyi planlanmış bir doğa aktivitesi güzel anılar, kötü planlama kötü acılar bırakır. O yüzden en kötüyü planlayıp , en güzelin yaşayın dilekleri ile.