Amatör Denizci Kime denir ?
Türkiye karasularında ticari amaç olmaksızın gezi, balıkçılık, spor ve eğlence maksatlı, standartlara uygun 2,5 metreden küçük ve 24 metreden büyük olmayan kendilerine veya yakınlarına ait motoryat veya yelkenli, özel kayıtlı tekneleri veya aynı sınıf turizm işletme belgeli tekneleri kiralayarak sevk ve idare eden ADB yani Amatör Denizcilik Belgesine sahip yasal kaptanlara Amatör Denizci denir.
“Amatör Denizcilik belgesine sahip kaptanlar ticari teknelerde çalışamaz veya para karşılığı herhangi bir hizmet veremezler.”
Peki kimler Amatör Denizcilik Belgesi alabilirler ? 14 yaşını bitirmiş ve Ebeveyn Muaffakatı alan ve üstü her yaştaki, sağlık ve eğitim yeterliliği ile araç ehliyeti olan veya almaya yetkin her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ile K.K.T.C. vatandaşları ve Türkiye’de oturma izni almış olan yabancı uyruklular yapılan ADB sınavlarında başarılı olmak koşulu ile Amatör Denizcilik Belgesi alabilirler. 14 – 18 yaş arası amatör kaptanlar 7mt’den küçük ve 7 mil’den fazla hız yapmayan tekneleri sevk ve idare edebilirler.
Peki hiçbir belgem yoksa tekne alabilir veya kullanabilirmiyim ? Bu sorunun cevabı evet alabilir ve kullanabilirsiniz. Ancak bu kapsama sadece 9.9 beygir gücüne kadar motorlu ticari olmayan tekneler, motorsuz ve kürek ile idame edilen tekneler, kanolar ve yarış sınıfı spor maksatlı tekneler girmektedir.
Peki ADB için nasıl müracaat edeceğiz ? “2023’e kadar hedef 1 milyon denizci” sloganı ile başlatılan belgelendirme çalışması kapsamında sınav ve eğitim sisteminde son 2 sene içerisinde büyük değişiklikler olmuş, bu sayede belgelendirme hizmeti kolaylaştırılmış ve hızlandırılmıştır. Konuya dair eğitimlerde yine sınava girilecek yerlerde sınav öncesinde yapılmaya başlanmıştır. Konuya dair detaylar iller bazında Liman Başkanlıklarında ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının web sitesinde yer almaktadır.
“Amatör Denizci Belgesi (ADB) Eğitim ve Sınav Başvuru Sistemi” adayların çok daha hızlı bir şekilde ve elektronik ortamda başvuru yapabilmesi ve randevu almalarını kolaylaştırmak amacıyla http://adbs.uab.gov.tr adresi üzerinden hizmet vermeye başlamıştır. Müracaatlar e-devlet şifresi ile giriş yapılarak gerçekleştirilmektedir.
Söz konusu sistem üzerinden gerçekleştirilen başvurularda, ADB ve KMT belgelerine ait Belge Harcı ödeme prosedürü de değişmiştir. Online olarak eğitim ve sınavlara başvuru yapan adaylara, sınava girdikten sonra “Amatör Denizci Belgesi” ve “Kısa Mesafe Telsiz Operatörü” belgelerine ait Belge Harcı ödeme kodları, başvuru yapılan sistem tarafından SMS ve eposta yoluyla gönderilmekte olup ödemeler bu kod ile Halk Bankası şubelerine yapılmaktadır.
Sınav ve eğitim randevusu alındıktan sonra ilgili günde sınav yerinde önce eğitime, akabinde sınava girerek belgeye hak kazanılmaktadır. Adaylara çoktan seçmeli 50 adet test sorusu sorulmaktadır. Sınavda en az 30 soruya doğru olarak cevap verilmeli ve en az 60 puan alınmalıdır. Yanlışlar doğru götürmemektedir.
Tüm amatör denizci adaylarına başarılar dilerim. Tüm kaptanların ise pruvası neta, dümeni viya olsun.