Burun Kanamasında Ne Yapılmalı ?

Burun Kanamasi

Kişi aniden burnu kanamaya başladığında telaşlanır ve panik yapar. Ancak öncelikle doğru müdahale için kişinin sakin olması ve panik yapmaması gerekir. Akabinde ilk yapılması gereken şey başı öne eğmek ve içerideki fazla kanın boşalmasını sağlamaktır. Sonra bir elinizin parmakları ile burun kanatlarına hafifçe bastırarak bası uygulayın ve bu şekilde 5 dakika bekleyin.

Asla başınızı geriye yatırmayın”

“Beş dakika dolmadan basıyı bırakmayın”

“Bası esnasında parmaklarınızı hareket ettirmeyin”

“Bası öncesi ve sonrasında fazla kanı çıkartmak için hınkırmayın bu kanamayı tekrar başlatabilir veya daha da arttırabilir.”

5 dakikalık bekleme süresi sonrasında kanama geçti ise ve bu durum çok ama çok nadir kendinden veya bir çarpma darbe ve benzeri sonrası oldu ise normaldir. Panik yapmayın. Ancak sık raslanan bir durum ise ve altında fiziksel bir neden yok ise mutlaka bir hekime başvurun. Hele aile veya kişi hikayesinde yüksek tansiyon vb. rahatsızlıklar varsa bu durumu ciddiye alın.

“5 dakikalık bası sonrasında hali hazırda kanama durmadı ise tıbbi destek almanız gereklidir. Basıya devam ederek bir sağlık kuruluşuna başvurun.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.