Güneşin batmasına ne kadar kaldı ?

Güneşin Batışı
Güneşin Batışı

Olağanüstü bir olay sonucunda doğada kalmak zorunda kalırsanız tek ışık kaynağınız olan güneşin ne zaman batacağı sizin için hayati önem arz etmektedir.

Normal yaşam koşullarında farkına varmadığımız bu durum güneş battıktan sonra doğada vahşi hayvanlarla yüz yüze gelme, su barınak ve yiyecek bulamama ve her şeyden önce tek ısınma kaynağımızı da kaybetmek manasına gelmektedir.

Unutmayın gerçek bir durumda ışık, ısı, su, barınak ve yiyecek yok ise sizin için orası çok ama çok tehlikelidir.

O vakit hemen güneşin batışına ne kadar zaman kaldığını en basit yöntemle nasıl hesaplarız bir bakalım.

Yukarıdaki resimde de temsil edildiği gibi güneşin mevcut konumunun alt kısmı ile bulunduğumuz çoğrafyadaki güneşe mani teşkil edecek yüzey çizgisi arasında kaç parmak kaldığını saymak bize kabaca güneşin bizim için ne zaman kaybolacağını bilmek için yeterlidir. Parmak sayısını tespit ettikten sonra her bir parmağı 15 dk olarak kabul ederek güneşin kaybolmasına kalan süreyi çok rahatlıkla hesaplarız.

Yani güneşin alt çizgisi ile yer düzlemi arasında 3 parmak var ise kalan süremiz yaklaşık 45 dk olup bu süre sonunda artık güneşin ışıkları bize ulaşmayacaktır.

Ancak bazı arkadaşların hemen kolumuzda zaten saat var buna ne gerek var dediğini duyar gibiyim. Evet biz çöl gibi, ova gibi düz bir arazide isek üç aşağı beş yukarı haklı olabilirsiniz. Ancak ya bulunduğumuz konum bir vadi içerisinde ise, dağlar arasındaki bir plato veya yaylada isek. O zaman kolumuzdaki saat için daha akşam vakti olmadan biz güneşimizi önüne gelen dağ sırası yüzünden kaybedebiliriz. Kaldı ki içinde olduğumuz durumun olağanüstü bir durum olduğunu varsayarak saatimizin yanımızda olamayacağını da hatırlamakta fayda var.

Bu duruma bir örnek olarak size Antalya Çıralı deresi hattındaki vadiyi hatırlatmak isterim. Burayı örnek veriyorum çünkü ekstrem veya olağanüstü bir durumla karşılaşmamış olma olasılığınız çok yüksek. Ancak pek çoğunuz ülkemizin en güzel yerlerinden biri olan ve aynı zamanda en bilinen koylardan biri olan Adrasan ile Yanartaş Olimpos Ateşinin arasında yer alan bu turistik yeri illa bir şekilde görmüş veya duymuşsunuzdur. İşte bu vadinin denizden yaklaşık 400 – 500 mt içeride kalan kesimlerinde güneş ortalama saat 18:00 – 19:00 ‘dan sonra görünmez olur. Hem de yazın güneşin en dik açıya sahip olduğu günlerde bile.

Unutmayalım ki normal zamanlar da bize önemsiz gelen pekçok bilgi, bilinmesi ve doğru hatırlanması koşulu ile olağanüstü durumlarda hayat kurtarır.